Värnamo som Fairtrade city

Den 3 mars 2016 diplomerades Värnamo som en Fairtrade City. Det innebär att kommunen har valt att aktivt arbeta efter Fairtrade Sveriges kriterier och krav på rättvis handel enligt ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling, att det bedrivs ett aktivt informationsarbete i kommunen och att det erbjuds ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butiker, på serveringar och arbetsplatser.

För att öka kunskapen och engagemanget för rättvis handel och etisk konsumtion i Värnamo finns en styrgrupp med representanter från näringsliv, föreningsliv och kommun.

Värnamos övergripande målsättning är att:

  • 100% av det kaffe och bananer som inhandlas av Värnamo kommun ska kunna påvisas följa principerna för ILO:s konventioner 2016
  • antalet certifierade artiklar som följer dessa krav ska öka succsessivt
  • andelen inköpta artiklar som följer dessa krav ska öka succesivt
  • inköp av kakao som följer dessa krav ska öka från 0% 2015 till 10% 2017
  • anställda i Värnamo kommun vet om vad det innebär att ställa krav enligt  principerna för rättvis handel enligt ILO:s konventioner, och följer dessa riktlinjer vid inköp


Har du frågor eller ideér? Kanske du själv vill engagera dig i Värnamos arbete med Fairtrade? Hör gärna av dig till oss.

Hela världen fikar, fikar du?

Missa inte världens största fikautmaning, World Fairtrade Challenge, den 11–13 maj 2017. Succén fortsätter- nu för nionde året i rad! Från och med i år är utmaningen dessutom en global kampanj i samband med World Fairtrade Day.

Upplägget är samma som tidigare år, arrangera en egen fika och utmana andra att fika den 11-13 maj, ju fler vi blir som fikar fair, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

Delta i World Fairtrade Challenge

World Fairtrade Challenge är en kampanj som sätter fokus på varför Fairtrade behövs och vilken skillnad Fairtrade gör för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Allt du behöver göra för att delta är att fika med minst en Fairtrade-märkt produkt någon gång mellan den 11 och 13 maj 2017- Anmäl din fika-paus redan idag!

Det är enkelt att vara med

  1. Anmäl din fikapaus på fairtradechallenge.selänk till annan webbplats från och med den 10 april 2017.
  2. Bjud in deltagare, sprid information och utmana andra att fika.
  3. Du kan använda vårt tryckta eller digitala materiallänk till annan webbplats och arrangera fikan.
  4. Delta i vår fikabildstävlinglänk till annan webbplats genom att dela bilder från fikapausen under #fairtradechallenge i sociala medier.

Enskilda personer, butiker, arbetsplatser, kommuner, företag och organisationer – alla kan delta!

Läs mer om utmaningen på www.fairtrade.se/engagera-mig/kampanjer/world-fairtrade-challenge/länk till annan webbplats

Granskad 2017-04-13
av Martina Palm

Skriv ut