Barn och unga

På biblioteket finns det mycket att göra för dig som är ung. Förutom att låna böcker kan du till exempel låna film eller spela TV-spel. Det är alltid gratis att låna på biblioteket.

Lovaktiviteter

Biblioteket har alltid aktiviteter för barn och unga under vinterlov, påsklov och höstlov. På sommarlovet åker det mobila biblioteket/bokbussen ut till olika dagläger/idrottsläger för bokprat. Höstlovet är numera ett läslov då fokus ligger på litteratur och läsning.  

På loven brukar vi ha ett utbud av pysselaktiviteter, film, teater mm. Även biblioteken i Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Vråen har olika lovaktiviteter.
Följ länk nedan för mer information om alla aktuella aktiviteter.

Här kan du läsa mer om kultur för barn och unga, samt aktiviteter på loven

Hampus Hedström

Tisdagen den 19 september kl. 18 kommer youtubern Hampus Hedström till Cupolen. Han berättar hur man, oavsett dörmmar, når sina mål. En föreläsning om det skolan inte lär dig. Fri entré!

Hampus Hedström

Sagostunder på Vråens bibliotek

Gunnar Malmgård läser sagor kl. 10 på Vråens bibliotek. Den 28 september, 26 oktober, 23 november och 14 december. Fri entré. Passar barn i åldern 1-5 år.

Sagofredagar på Bors bibliotek

Den 29 september kl. 9.30, sagostund med Birgitta. För barn från 3 år.

Den 3 november kl. 9.30, dockteater med Imse Vimse flyger och far! Den lilla spindeln är trött på att sitta i sitt nät hela dagarna och ger sig ut på spännande äventyr. För barn från 3 år.

Den 24 november kl. 9.30, sagostund med Gunnar, Den tappre lille skräddaren (Bröderna Grimm). För barn från 5 år.

Rydaholmsdagen på Rydaholms bibliotek

Den 7 oktober firar vi Rydaholmsdagen kl. 11-15.
Kl. 10.30 teater med Imse Vimse flyger och far! Från 3 år, fri entré, men biljett behövs och de hämtas på Rydaholms bibliotek.

Det kommer även att vara bokloppis, fiskdamm och bokbytarbord.


Språklust

Språklust är ett samarbete mellan BVC, bibliotek och logopeder och består av två spår:

1. Ett universellt spår där biblioteken i Jönköpings län samarbetar med BVC för att nå alla barn. Det kommer att lanseras hösten 2016 och innebär att BVC-sköterskan vid 10-månaderskontrollen på BVC pratar barn, böcker och språk och hänvisar till biblioteket genom att dela ut bokmärken och foldrar.
2. Ett riktat spår som innebär att biblioteken samarbetar med logopeder för att särskilt nå barn med språkstörningar. Detta spår startar som ett pilotprojekt under april 2016 i de kommuner som har en regionanställd logoped: Eksjö, Nässjö, Värnamo, Gislaved och Vetlanda.

Detta innebär i praktiken att ett barn med språkstörning, som går hos logoped, får ett recept till biblioteket. Här hittar du mer information om språklust.PDF

Har du några frågor kring Språklust får du gärna höra av dig till barnbibliotekarien Jenny Werneskog, hennes kontaktuppgifter ser du på sidans kontaktfält.

Boktips för dig!

Vända världen rätt av Jennifer Niven

Libby väger 130 kg, hon har vägt ännu mer, mycket mer, så mycket att de fick riva delar av hennes hus för att kunna lyfta ut henne med hjälp av en lyftkran. Efter år av hemundervisning ska hon nu återvända till skolan. Hon är väl medveten om att det kommer att bli tufft men har bestämt sig för att det ska funka. I skolan finns Jack, han har ett handikapp som inte syns, han är ansiktsblind. Han känner inte ens igen sina närmaste kompisar men han har utarbetat olika strategier för att dölja sitt handikapp. Jack är charmig och smart, men lite knepig. Varannat kapitel får de, Jack och Libby. Det är så skickligt skrivet och suger in mig som läsare i de här ungdomarnas ganska så osannolika vardag, men den känns helt självklar när Niven skriver den. Från 13 år.  

Hata Gustavsberg av Amanda Lindström

Att bo i Gustavsberg är fruktansvärt tråkigt! En händelselös förort, kompisar som är nöjda med lite film på fredagen och föräldrar som inte ens kan ge en ordentlig utskällning när det skulle behövas. Så känner 15-åriga Miranda (Mirre) för sitt liv. Men på en av de supertrista släktträffarna flyger något i Mirre och hon deklarerar plötsligt att hon är lesbisk. Är hon det? Hon vet inte men kanske. Äntligen börjar det hända lite i Mirres liv. Någon klottrar, till hennes lycka, flata på hennes skåp i skolan. Hon tar mod till sig och frågar Sanna i en annan nia om de ska träffas. Sanna som har blått hår och pratar politik och jämlikhet. Ett fyllehångel med en kille på en fest får dock allt att rasa samman. Från 15 år.

Djupgraven av Camilla Sten

Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv, har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan- och innantill. Men den här hösten är det något som förändras. En klasskompis till Tuva försvinner spårlöst och det blir en kuslig stämning på ön. Mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden. Från 12 år.


 

Recension av En väktares bekännelse av Elin Säfström

Tilda Modig är 15 år och väktare över Stockholm tillsammans med sin mormor. Väktare håller koll på att männsikor och rådare kan leva sida vid sida. Rådare är troll, älvor, häxor och andra sagoväsen som människor inte kan se och inte ska känna till. Läs Erika Hildings recension av boken härPDF.

Barnens bibliotek

Massor av kul om böcker och författare. Intervjuer,
tävlingar och annat kul! http://www.barnensbibliotek.se/

Granskad 2017-09-22
av Anna Gustafson

Skriv ut